Smart Home Systeem

Alle slimme technologoieën zijn gericht op het verbeteren van onze levenstijl, maar ze missen allemaal één belangrijk kenmerk: een gemeenschappelijke taal waardoor ze met elkaar kunnen praten om echt een geautomatiseerde en slimme omgeving thuis te creëren. Het hoofddoel van dit project is om een integratieplatform te bieden om dit probleem op te lossen. Hiervoor zal ik gebruik maken van de open source software Home Assistant. Met dit systeem kan ik sensors en lampen integreren om zo mijn huis meer en meer te automatiseren. Ik ontwerp zelf een sensor waarmee ik nog meer mijn eigen "touch" aan mijn geautomatiseerd huis kan geven.

Wat je hieronder ziet is het blokschema, de basis van dit project om vlot te kunnen werken. De Raspberry Pi 3b+ is het hart van mijn systeem waar alles mee verbonden is. De Raspberry pi is een soort van kleine computer waar ik mijn Home Assistent systeem heb op draaien. Je kan dan met je gsm of Ipad verbinding maken. Op deze manier kan je heel het huis bedienen. De witte sensoren rechtboven zijn van het merk Aqara. Dit zijn draadloze sensoren die werken met het Zigbee protocol. Lampen en ledstrips heb ik ook uiteraard verbonden en kunnen bedienen met dit systeem. Er zijn heel wat integraties die je kan doen, zoals: PlayStation, Spotify of Google Chrome bijvoorbeeld.

  • Datum

    Juli 2021

  • Systeem Naam

    Home Assistent

Zie Project

Meer informatie

De foto hierboven is het bedieningspaneel dat ik zelf heb gebruikt. Een groot voordeel aan dit paneel is dat iedereen hier thuis het kan gebruiken. Dit zijn hele handige manieren om het besturen van u huis makkelijker te maken.

Wat je op de foto hieronder ziet is een flow van Node-Red. Een flow is een opeenvolging van verschillende blokjes die allemaal een functie bevatten. Op deze manier kan je letterlijk alles programmeren. Zo kan je verschillende automaties maken. Bijvoorbeeld: als de deursensor opengaat, en het is na 6 uur 's avonds, moet het licht in de gang aan gaan.

Als je naar het dashbord rechts onderaan kijkt, ziet u de verschillende knoppen. Ik ga dit even kort uitleggen zodat u volledig mee bent met mijn gedachtengang. Linksboven zie je 4 kleine vierkantjes. De temperatuur en luchtvochtigheid staat weergegeven. De lamp en de batterij zijn knoppen om alle lampen of batterijstatussen te zien. In het midden bovenaan ziet u een knop die navigeert naar alle sensoren in het huis. Rechtsboven staan 4 verschillende scènes. Dit zijn lichtinstellingen die je voor bepaalde sferen in het huis kan toevoegen. Onder de middelste kaart wat het weer van het moment is, ziet u de verschillende kamers in het huis. Alle lampen, sensoren en integraties worden dus in de juiste kamer gezet. Je kan ook op deze manier een kamer bedienen.

Besluit

Dit project bestond uit het automatiseren van verschillende scènes en automatisaties. Via mijn Raspberry Pi met mijn Home Assistent en Node-Red ging het vereenvoudigen van dagdagelijkse dingen thuis, zeer goed. Dit is iets wat ik al heel lang wou proberen en ik heb mij eraan gewaagd in de grote vakantie. Ik ben heel blij dat ik deze beslissing heb genomen. Node-Red deed een wereld voor mij open. Er zijn zoveel meer dingen die je kan realiseren door middel van Node-Red.

Ik ben zeer trots op dit project. Dit gaat later zeker gebruikt worden in mijn toekomstig huis. Alles moet geautomatiseerd worden.